Στον City Of Primo 106.1 και στην εκπομπή του Epsm24.gr μίλησε ο πρώην διαιτητής του συνδέσμου Μακεδονίας και αναφέρθηκε τόσο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αλλά και στη δική του πορεία στο χώρο της διαιτησίας:
Ο Μάνθος Βουρνέλης που το 2017 βρέθηκε στη λίστα των αξιολογημένων διαιτητών της Super League 2, έχει εδώ και λίγους μήνες που κρέμασε τη σφυρίχτρα του, προσφέροντας τα μέγιστα στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας και ειδικότερα στη πόλη μας. Αποτέλεσε έναν διαιτητή με έντονη προσωπικότητα και ο οποίος έβγαλε με… άριστα, αμέτρητες φορές ουκ ολίγες δύσκολες αναμετρήσεις.
Διαβάστε τα κυριότερα κομμάτια της συνέντευξης, όσων είπε στην εκπομπή του Epsm24.gr και τον Αντώνη Βουλγαράκη:
Τα λάθη των διαιτητών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι περισσότερα. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εκπαιδεύονται οι νέοι διαιτητές
Πως είναι η ζωή χωρίς τη διαιτησία και αν γυρνούσε το χρόνο πίσω αν ξανά ασχολούταν με τη διαιτησία: «Ότι μας λείπει μας λείπει. Ήταν μέρος της ζωής μας. Ήταν 18 χρόνια. Έχω θετικές αναμνήσεις, ωστόσο κάποιοι μπορεί να μην έχουν. Έκανα φιλίες, έκανα κουμπαριές, έκανα πολλά μέσα από τη διαιτησία»
Για το γεγονός ότι οι διαιτητές στο ερασιτεχνικό δε μπορούν να απαντάνε δημόσια σε κατηγορίες: «Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο οι διαιτητές είναι ερασιτέχνες. Τα λάθη θα είναι πολλά περισσότερα από ότι στις Εθνικές κατηγορίες. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι τόσο εύκολο για ένα παιδί που μόλις τώρα ξεκινάει, δεν έχει τις σχετικές εμπειρίες να σφυράει και ανάλογα. Το σχολείο για εμάς είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, η εκπαίδευση μας. Μέσα από εκπαίδευση και λάθη γινόμαστε καλύτεροι. Το φαινόμενο των παραπόνων είναι ελληνικό όπως ξέρεις, και στο εξωτερικό υπάρχουν παράπονα αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος. Φαντάσου πόση πίεση έχουν οι διαιτητές όταν με το παραμικρό έχουν παράπονα.»
Χάρηκα πολύ τον περσινό τελικό της ΕΠΣΜ. Τελείωνα τη καριέρα μου μπροστά στην οικογένεια μου
Ποια στιγμή του έχει μείνει ποιο έντονα, αν έχει κάποια ιστορία χαρακτηριστική: «Πολλά μας έχουν μείνει, είναι πολλές οι ιστορίες που έχω. Αυτό που μου έχει μείνει όμως πολύ έντονα είναι η στιγμή του τελικού κυπέλλου της ΕΠΣΜ πέρυσι στο Καυτανζόγλειο. Εκεί που τελείωνα τη καριέρα μου, το χάρηκα πολύ, έφερε και την οικογένεια μου που ποτέ δεν ερχόταν, ήτανε μια έντονη στιγμή για μένα.»
Αν έχει κάποιο παράπονο: «Όχι δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν. Ούτε από ποδοσφαιριστές, ούτε από παράγοντες και προπονητές. Το ότι λεγόταν λεγόταν μέσα στο γήπεδο και μετά ξεχνιόταν. Δεν έχω κρατήσει για κανέναν κακία.»
Τι πρέπει να έχει ένας νέος διαιτητής για να καταξιωθεί: «Πρώτα από όλα να αγαπάει αυτό που κάνει και να είναι συνειδητοποιημένος. Δεν είναι απλά αγαπάω το ποδόσφαιρο και πηγαίνω στο χώρο της διαιτησίας. Συνέχεια να έχει θέληση.»
Έμενα ανεπηρέαστος από δημοσιεύματα, όταν έκανα λάθη το παραδεχόμουνα
Αν τα δημοσιεύματα τον επηρέαζαν: «Άλλους ναι άλλους όχι. Εγώ προσωπικά δε τα έδινα σημασία. Ο κάθε διαιτητής πρέπει να παραμένει ανεπηρεάστος. Ο καθένας γράφει ότι θέλει. Το θέμα είναι οι γνώστες, οι παρατηρητές μας και οι εκπαιδευτές μας. Από εκεί εμείς θα κοιτάξουμε πως θα γίνουμε καλύτεροι.»
Για την έντονη προσωπικότητα του και διαχείριση των αγώνων: «Όλα τα παιχνίδια εγώ τα έβλεπα το ίδιο. Τώρα αν κάποιους δεν τους άρεσε ή τους είχα αδικήσει σε κάποιο προηγούμενο παιχνίδι που με το δίκαιο τους μπορεί και να φωνάζανε, δεν ήμουν αλάνθαστος. Κοιτούσα τα λάθη μου όταν πήγαινα σπίτι μου και τα παραδεχόμουνα. Αυτό είναι προτέρημα για έναν νέο διαιτητή να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν. »
Για το VAR: «Η σωστή χρήση βέβαια βοηθάει το ποδόσφαιρο. Το ζητούμενο στο ποδόσφαιρο είναι να μη γίνονται λάθη. Όσο προχωράνε τα χρόνια, αυτές οι διαδικασίες θα γίνονται όλο και πιο γρήγορες για να μην υπάρχουν μεγάλες παύσεις.»
Με βοήθησε πολύ η επιτροπή διαιτησίας, αν αδίκησα κάποιον να με συγχωρέσει
Για την επιτροπή διαιτησίας και την ΕΠΣΜ, αν έχει το ρόλο του πατέρα: «Φυσικά. Όλα τα χρόνια που αγωνίστηκα με την ίδια επιτροπή και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί με βοηθήσανε, με συμβουλέψανε και με προστατεύσανε. Κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και πρέπει να είναι δίπλα στον διαιτητή και αυτός είναι ο ρόλος της. Η επιτροπή θα προσέξει που θα παίξει ο κάθε διαιτητής ανάλογα με τις δυνατότητες του.»
Στο τέλος προσέθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω που μου έδωσες αυτό το βήμα. Αν έχω αδικήσει κάποιον θέλω να με συγχωρήσει, δε το έκανα θελημένα. Περάσαμε όμορφες στιγμές, δύσκολες στιγμές, μόνο θετικά έχουν μείνει από όλα αυτά τα χρόνια…»